Painters
Blues, boogie & rock

http://www.plassn.nu/painters/Painters%20pink.jpg

Painters är ett bluesband bestående av: Åke Kämblad - vox och gitarr, Rikard Hedman - vox och bas, Fredde Jonsson - trummor samt Daniel Svensson och Andreas Holma – gitarr. Andreas Holma är numera mer eller mindre permanent medlem i bandet. Nyaste medlemmen är Tor-Leif Burman som både ljudtrixare och partytroll.

Bandet har i nuvarande form existerad i ungefär ett år och fortsätter sätta sin prägel på det lokala musiklivet genom att envist framföra sin musik baserad på blues och boogie med inslag av gammal hårdrock. Bandets förkärlek till blues och boogie skapar en grund vilket leder till ett säreget sound baserat på ett tight komp utan att för den skull vara slaviskt bundet till endast ett uttryckssätt. Varje bandmedlem färgar musiken och leder den ofta in på nya banor då leklusta och experimenterande är honnörsord i bandet. Efter att ha turnerat och spelat i Norr- och Västerbotten under ett flertal år, mestadels på pubar och after-ski men även festvalspelningar av olika karaktär, har bandet satt sig och fått en liten men trogen publik.

Ur bandets fleråriga historik kan bl. a. nämnas två spelningar på Makkaure Music Night, en musikfestival där bandet i det närmaste hann att bli ett "husband"innan festivalen lades ned 2003. Vid dessa festivalspelningar så gästades Painters ena året av Nalta Rythm Boys och året efter var det 4 More Fun som stod för det mycket uppskattade inslaget. Ett annat kärt minne är en spelning som gjordes ute i skogen i en liten stuga för att överraska en god vän på hans bemärkelsedag. För att kunna lira ute i strömlös mark införskaffades ett bensindrivet elverk och det blev en verklig fest den kvällen. Alla spelningar i Norsjö har också lämnat intryck på bandet då publiken ofta varit musikaliskt kunnig och vet att uppskatta bland annat gammal, god blues. Pubspelningarna i Jäkkvik och Laisvall har alla varit enastående bevis på festglädjen hos våra grannar i väst och de befäste varje gång tesen om norrmän som ett festglatt folk. Painters har också kompat andra artister och spelat allt från Elvis till julkonserter i kyrkan tillsammans med kör.

Bandet har en tjugoårig historia och har varierat medlemmar genom åren. Inledningsvis hette bandet Boogie Woogie Painters och var mest ett löst sammansatt gäng av kompisar som spelade musik. Bandet stabiliserades emellertid vid slutet av 1990-talet och bytte då också namn till Painters. Främsta anledningen till namnbytet var bandets nystart men även det faktum att de flesta långt tidigare kallat BWP bara Painters låg till grund för bytet. Namnbytet innebar således en seriösare inriktning på den bluesbaserade rocken. Från att de sista åren ha inkluderat även munspel, är bandet numera traditionellt bestående av trummor, bas och två gitarrer

Läs gärna ett axplock av vad tidningarna skrivit om bandet :

Körsamarbetet 2005

Makkaure 2003

Elviskvällen 2005

Filmfestivalen 2006

Sommarrock i Arjeplog

Regnig Inlandskultspelning i Arvidsjaur 2006

Inlandskult 2007

Julkonsert 2007

 

 

 

 

 

Nyheter / Bandet / Låtar / Bilder / Spelningar / Länkar / Kontakt